Venezia

BAUM Library of Ca' Foscari

Tender: 1° Prize
Year: 2005 - 2006
Dimension: 9'000 sqm
Client: Ca' Foscari University and IFB
Service: Preliminary design, General design, Construction supervision, Safety coordination
Project Team: Flavio Zuanier, Annalisa Cesselli, Marcella Gravela 

SHARE PROJECT

 

Il complesso immobiliare costituito da Palazzo Malcanton e Palazzo Marcorà sorge nel cuore del centro storico di Venezia. Ex sede dell’Enel, il complesso è stato trasformato nella nuova sede dei 5 Dipartimenti e della Biblioteca della Facoltà di Lettere e Filosofia di Ca’ Foscari, precedentemente frammentati in modo disorganico e poco funzionale in diversi edifici del centro storico. L’assetto planimetrico del complesso ha garantito la completa fruibilità e totale compenetrazione dei vari spazi di utilizzo assicurando, nel contempo, la necessaria autonomia ai principali ambiti d’uso. Il riutilizzo delle pareti modulari di Palazzo Malcanton ha consentito di adattare i luoghi alle esigenze del nuovo committente, con la realizzazione di uffici dalla superficie regolare, laboratori di più ampie dimensioni (Piano Primo), e spazi completamente aperti per gli ambienti della biblioteca e gli archivi dei piani interrati. In palazzo Marcorà, di epoca settecentesca, l’impianto tradizionale del palazzo veneziano e gli aspetti architettonici dell’edificio hanno comportato una distribuzione dei servizi più ricercata, riservata soprattutto al ruolo direzionale amministrativo. Particolare attenzione è stata posta al condizionamento dei locali interrati sottostanti la biblioteca e destinati a depositi libri rispondendo all’esigenza di mantenere condizioni di temperatura e di umidità relativa costanti, controllabili continuamente mediante sistema remoto di controllo, adatte alla conservazione giornaliera e nel tempo del patrimonio librario, comprendente testi rari.

 

The real estate development consisting of Palazzo Malcanton and Palazzo Marcorà stands in the heart of Venice city centre. A former Enel electricity company building, the development was turned into the new seat of the 5 Departments and Library of the University of Art and Philosophy of Ca’ Foscari; prior to this it had been distributed throughout the city in diverse buildings, making it disjointed and therefore not particularly functional. The planimetric layout of the complex ensured the total usability and use of the various spaces whilst also guaranteeing that the main areas remained independent. Dating from the 1970s, in Palazzo Malcanton the building plan characterised by the even rhythm of the structural columns that develops along the longitudinal corridors created by means of mobile modular walls. This made it possible to adapt the rooms to meet the rector’s requirements, with the creation of equally–distributed offices, larger laboratories and open spaces for the library and the filing cabinets on the basement floors. In the 18th–century Palazzo Marcorà, the traditional plan of the Venetian building and its architectural aspects led to a more refined distribution of facilities for management and administration. Particular attention was paid to the conditioning of the rooms in the basement below the library, which were to be used for the storage of books; this was done so that the temperature and relative humidity would remain constant and could be regulated by remote control, guaranteeing the conditions required for not only daily conservation but also the conservation of the library patrimony, including rare texts.